Fehér Bot Napja Savaria Lions Club 2020

Fehér Bot Napja - Savaria Lions Club 2020

Mostanra már szinte mindennek van világnapja, sajnos igy egy kicsit megkopott a jelentősége.

Nagyon sok fontos odafigyelésre okot adó napunk is van.

Nekünk a Lions világában a „Fehér Bot” napja talán a legfontosabb.

Egy kis figyelem felhívás és ismeret.

                                                 A „Fehér Bot”

James Biggs fotós Angliában, Bristolban élt. Egy baleset következtében megvakult. Hogy helyzetére felhívja a környezetében tartózkodók figyelmét, sétapálcáját fehérre festette.

1930-ban az Illinoisi Lions Club egykori elnöke George A. Bonham változtatta gyakorlattá az ötletet, hogy a fehér botra, mint a vak ember független mobilitásának eszközére egy piros szalagot kössenek. Elképzelése nyomán kormányrendelet is készült, amely alapján a fehér bottal közlekedő vakok kiemelt figyelmet kaptak az utcai közlekedés során. A kezdeményezést az Egyesült Államok más Lions Clubjai is gyorsan átvették és hamarosan ismertté vált a fehér bot, mint a vakok különleges közlekedési szükségleteinek jelképe.

1931-ben Guilly d’ Herbemont francia grófnő is felismerte a vakok méltatlan helyzetét a közlekedésben. Egyes legendák szerint ő maga találta ki a fehér botot. Valójában azonban csak importálta az ötletet és 5000 darab fehérre festett, nádpálcából készült fehér botot adományozott a Párizsban élő vakoknak.

1938-bana bot átlépte Svájc határát, ahol törvénybe foglalva tudatosították a lakosságban jelentőségét és a közúti forgalomban elfoglalt kitüntetett szerepét. Használata fokozatosan terjedt el Európában és csaknem az egész világon.

Dr. Richard Hoover (a NASA kutatója, tudós) a második világháború után dolgozta ki a hosszú fehér bot (nádpálca) használatának hatékonyabb technikáját, amelyre ma már a magyarországi látássérültekkel foglalkozó rehabilitációs tanárok is alapozzák tanmenetüket.

A vírus okozta gondok következtében most nem tudunk úgy közös programokon dolgozni és megmutatni hogyan is fejlődik ez az eszköz mind szeretnénk.

Most fontosabb vigyázni és figyelni egymásra.

Egy csodás sortárs hangjával köszöntünk minden ezen eszközt használó embertársunkat.

https://www.youtube.com/watch?v=xdaA64091Fs

 

Szép napot.

Helen Keller idézettel:

„Nem lehet sem látni, sem megérinteni a világ legszebb dolgait: Ezeket a szívnek kell érezni.”

 

Savaria Lions Club.


Képgaléria

Hír kategóriák

Club események

1% támogatás

Kérjük, adója 1 %-ával támogassa szervezetünket, és általa a hátrányos helyzetűeket. Klubunk az adományok 100%-át a nélkülözőknek juttatja.

Savaria Lions Club

Adószámunk:
18886418-1-18
Számlaszám:
11600006-00000000-41508811

cím: 9700 Szombathely,
Fábián Gyula utca 24

Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba